Kutup İklimi

 
  
                                                   
 
Kutup İklimi Nedir?
 
Kutup iklimi, dünyanın sürekli olarak karlar ve buzlarla kaplı olan kutup bölgelerinde görülen iklim tipidir. Kuzey Kutbu çevresinde Grönland Adası'nın iç kısımlarında ve Antarktika'da ektilidir.
 
Kutup iklimi, karlar ve buzullarla kaplı kutup bölgelerinde görülür. Sıcaklık ortalaması bütün yıl boyunca 0°C' nin altındadır. Sıcaklık çoğu zaman -40°C' ye, hatta daha altına iner. Yıllık Sıcaklık farkı 30°C dolaylarındadır.
Yağışlar son derece az ve kar şeklindedir. Ortalama yağış 200 mm. civarındadır. Bu iklim tipinde bitki örtüsü yoktur. Kutup iklimi Kuzey kutbu çevresinde Grönland Adası'nın iç kısımlarında ve Antarktika da etkilidir.
 Güneşlenme süresi çok uzun olmasına rağmen sıcaklık yükselmez. Çünkü güneş ışınları yıl boyunca bu bölgelere eğik açılarla gelir. Sıcaklık düşük olduğundan buharlaşma ile atmosfere karışan nem azdır. Dolayısıyla yağışlar son derece az ve her zaman kar şeklindedir. Ortalama yağış yıllık 200 mm civarındadır. Bu sebeple kutup iklimine soğuk çöl iklimi de denir. Toprak sürekli kar ve buzlarla kaplı olduğu için bitki örtüsü yoktur.
 
 
 
Kutup İkliminin Özellikleri:
 
1- Kutup çevrelerinde 70-90 paralelleri arasında görülür.
2- Grönland ve Antarktika çevresinde görülür.
3- Yer daima kar ve buzla kaplıdır. Kalıcı karın alt sınırı sıfır metreden başlar.
4- Sıcaklık 0°C' nin altındadır. Akarsu, toprak ve bitki örtüsü yoktur.
 
Eskimolar
 
Eskimolar hayvan derilerinden yaptıkları kıyafetleri kat kat giyerek soğuktan korunurlar. Ulaşım, köpeklerin çektiği kızaklarla sağlanır. Halk geçimini balıkçılıkla sağlar. Bazı balıkları buzu kırarak çıkarırlar. Bazı Eskimolar evlerini buzdan yaparlar ki buna igloo denir. İgloolar o kadar sağlamdır ki kış boyunca süregelen kuvvetli fırtınalara rahatlıkla dayanırlar. Ayrıca dışarıda -50 dereceye ulaşan soğuğa karşılık igloo'ların içinde +15-16 derecelere kadar çıkabilmekte ve Eskimoların üşümeden fırtına ve soğuktan korunmasını sağlayabilmektedir. Bazıları ise soğuğa dayanıklı evler yaparlar.
 
İgloo
 
Genellikle Kanada'da yaşayan Eskimolar igloolarda yaşarlar. Alaska Eskimoları genellikle çamur sıvalı dikdörtgen evlerde, Grönland Eskimoları ise genellikle taş, toprak ve balina kemiğinden yapılmış evlerde yaşamaktadırlar. Ayrıca modern evlerde yaşayan Eskimolarda vardır.
 
Kutup bölgelerinde deniz yüzeyinin donmasıyla oluşan geniş buz örtülerine bankiz denir. Ortalama kalınlıkları 2 m kadardır. Karalarda oluşan ve koparak denize düşen buz dağlarına ise aysberg adı verilmektedir.
  
Bu kadar bilgi verdikten sonra da bu çalışmayı yapmama sebep olan kızımın ödevini de sizlerle paylaşmak istedim.
Bakalım Başak bu ödevden kaç puan alacak..