Sağlık Nedir? Sağlığımızı Korumak İçin Nelere Dikkat Etmeliyiz?


Sağlık Nedir?

Sağlık; sadece bireyin vücudunda hastalık ve sakatlığın olmayışını değil, kişinin bedenen, ruhen ve sosyal yönden tam bir iyilik halinde olmasını ifade etmektedir.
Dünya sağlık örgütüne göre sağlığın üç temel ölçütü vardır. Bunlar:

Vücudu oluşturan doku ve organlarda eksiklik, işlev bozukluğu, mikrop taşıma gibi durumların olmaması hali.

Yaşına uygun olarak düşünebilen, düşündüklerini anlaşılır şekilde ifade edebilen, başkalarını anlayabilen, yerinde ağlamasını ve gülmesini bilen, güçlüklerle mücadele edebilen, koşullara uygun hareket edebilen, başarılarda mutlu olup başarısızlıkları kabullenebilen, kendisiyle barışık olma hali.

Nerede, nasıl davranacağını ve sorumluluklarını bilen, insanlarla iyi ilişkiler içinde olup büyüğünü, küçüğünü severek hoşgörülü davranan, çevresiyle barışık olma halidir.

Sağlık hizmetleri; fert ve toplumun sağlıklı, uzun ömürlü olmasını ve verimli çalışmasını sağlar. Bu amaçla sağlık hizmetleri yürütülür. Sağlık hizmetleri şunlardır:

1- Koruyucu sağlık hizmetleri
2- Tedavi edici sağlık hizmetleri
3- Esenlendirici (rehabilite edici) sağlık hizmetleri' dir.

Sağlıklı olmak için öncelikle vücut temizliğimize dikkat etmeliyiz.  Bunun için;
1- Düzenli olarak banyo yapmalıyız.
2- Tırnaklarımızın kısa ve temiz olmasına dikkat etmeliyiz.
3- Yemekten önce ellerimizi yıkamalıyız.
4- Yemeklerden sonra ve özellikle yatmadan önce dişlerimizi fırçalamalıyız.


1- Düzenli olarak spor yapmalı sağlıklı ve dengeli beslenmeliyiz.
2- Uykumuzun düzenli olmasına dikkat etmeli erken yatıp erken kalkmalıyız.
3- Aşılarımızı yaptırmalıyız.
4- Meyve ve sebzeleri yemeden önce bol su ile yıkamalıyız. Yiyeceklerin temiz olmasına dikkat etmeliyiz.
5- Terliyken su içmemeliyiz.
6- Açıkta satılan yiyecekleri yememeliyiz.
7- Sigara ve alkol gibi zararlı maddelerden uzak durmalıyız.
8- Anne ve babalarımızın izni olmadan hiçbir ilacı kullanmamalıyız.


Ayrıca,

Kazaya neden olduğu için;

1- Kibrit çakmak gibi yakıcı; bıçak makas gibi kesici maddelerden uzak durmalıyız.
2- Elektrik prizleriyle oynamamalıyız.
3- Caddede oyun oynamamalı bisiklete binmemeliyiz.
4- Arabaların camlarından sarkmamalıyız.
Sağlığımızı korumak için yapmamız gerekenleri maddeler halinde açıklayacak olursak:

Bedenimiz, giysilerimiz, gıdalarımız ve içinde yaşadığımız ortamın temizliği (hijyen), bizi bir çok hastalıktan korur. Temizlik hastalıktan korunmanın temel koşuludur.

Sigara, alkol gibi çeşitli madde bağımlılıkları, günümüz toplumların salgın hastalıklarıdır. Her yıl sırf sigara kullanıldığı için 5 milyondan fazla insan, ortalama 8-12 Yıl daha az yaşamaktadır. Bundan da öte, tiryakilerin yaşamlarının son 10-20 yılı, sigaranın neden olduğu kalp, yüksek tansiyon, KOAH, kanser, felç gibi onlarca hastalıktan dolayı çok zor geçmekte; yaşam kaliteleri çok düşmekte ve tiryakiler tedavi için yüksek bedeller ödemek zorunda kalmaktadırlar.

Yeterli, dengeli ve sağlıklı beslenme en doğru beslenmedir.

Sofrada karbonhidrat, protein ve yağ gibi tüm besin öğelerine dengeli bir biçimde yer verilmelidir. Bilhassa zeytinyağı, balık, sebze ve meyve ağırlıklı Akdeniz mutfağı günümüzde en çok önerilen beslenme biçimidir. Süt ile yoğurt ve peynir gibi süt ürünleri bol tüketilmelidir. Yiyeceklerin taze ve temiz olarak hazırlanmasına dikkat edilmeli; bir hastalıktan ötürü özel bir diyet uygulamamız gerekiyorsa, perhize mutlaka uyulmalıdır. Kimyasal katkı maddeleri içeren hazır gıdalar ve ayaküstü atıştırmalardan (fast-food) mümkün oldukça uzak kalınmalıdır. Sağlıklı bir yaşam için sofrada dengeli davranmak zorundayız. Düzenli aralıklarla ve ağır ağır yemek, lokmaları iyi çiğnemek, bol su içmek ve tıka basa doymadan sofradan kalkmayı becermeliyiz. Ana yemekten 20 dk kadar önce bir porsiyon salata veya meyve alınması, bir bardak su içilmesi ve sonrasında sohbet ile bir miktar oyalanılması çok yararlı olabilir. Sabah yeterince kahvaltı yapmalı; akşam yemeklerini erken ve hafif yemeğe alışmalıyız. Sebze ve meyveler ile kepekli undan yapılmış ekmek gibi posalı gıdalar, bağırsaklarımızın sağlığı için çok yararlıdır. Yemeklerde tuzun aşırı kullanılmasından kaçınılmalıdır. Spor yapın.
4- Düzenli egzersiz ve spor yapma

 Düzenli egzersiz ve spor yapma alışkanlığı edinilmelidir. Bedenimiz, hareketle sağlıklı kalmaktadır. Hareketsizlik gerek iskelet ve kas sistemimizde, gerek kalp ve damarlarımızda ve gerekse diğer organlarımızda ciddi sağlık sorunlarına yol açmaktadır.
5- Doğayla İç İçe Olun ve Doğal Olanı Tercih Edin

İnsan için tasarlanan yaşam alanı doğal çevredir. Modern kent yaşamında insan doğadan kopmakta ve yapay bir dünyada yaşamak zorunda kalmaktadır.
Modern yapı elemanlarından oluşmuş, bizi doğadan tamamen koparan mekanlarda oturup, çeşitli kimyasalların ilave edildiği hazır gıdalar tüketerek ve çoğu petrolden mamul sentetik giysiler giyerek sağlıklı kalmamız zordur.
Dış ortam hava kirliliği ,İş yerinde solunan çeşitli toz ve gazlar, yoğun elektromanyetik dalga ve radyasyona maruz kalma, kanserojenlerle temas, tarımda kullanılan inorganik gübre, ilaç, hormon ve kimyasallar, içme ve kullanma suyuna kimyasal ve kanserojenlerin karışması;
Çöplerin toplanması ve depolanmasındaki sorunlar, bazı sanayi ürün ve atıklarının sağlığa uygun şekilde yok edilememesi, trafik terörü, gürültü kirliliği, kitle imha silahları ,biyolojik terör, ormanlık ve yeşil alanların tahribi gibi modern teknoloji ve kent yaşamının getirdiği ciddi tehditler, sağlığımızı riske atmaktadır. Bundan dolayı, olabildiğince doğayla iç içe olmaya çalışmalı; yapay ortamların dezavantajlarını dengelemek üzere önlemler almalıyız. Güneş, rüzgar, toprak, yağmur, çimenler, çiçekle r ve hayvanlar, uygun koşullarda insanın ruh, duygu ve beden sağlığını zenginleştiren ve hayatı daha yaşanılır kılan öğelerdir. Ayrıca kullandığımız eşyalardan yiyeceklerimize kadar her şeyde, mümkün olduğu kadar doğal olanı tercih etmeye dikkat etmeliyiz.
• Sağlıklı beslenmeye özen gösterilmelidir.
• Düzenli olarak sağlık taramasından geçilmelidir.
• Stresten uzak durulmalıdır.
• Çeşitli mikroplardan korunmak ve bağışıklık sistemini güçlendirmek için aşılama yapılmalıdır.
• Kulağa yabancı madde sokulmamalı ve yüksek selse müzik dinlenmemelidir.
• Yere tükürmek ağız, boğaz ve solunum yollarındaki mikropların çevreye yayılmasına neden olacağından yere tükürmemeye özen gösterilmelidir.
• Öksürürken ve hapşırırken temiz bir mendille ağzımız kapatılmalıdır.
• Ellerimiz sık sık yıkanmalıdır.
• Madde bağımlılığından uzak durulmalıdır.