Kayseri Usulü servis
KAYSERİ MANTISI TARİFİ
Malzemeler: (Hamur İçin)
3 Su bardağı un,
1 Su bardağı ılık su,
1 Tatlı kaşığı tuz,
1 Adet Yumurta
İç İçin:
250 gr. kıyma
1 Adet Soğan
1 Çay kaşığı pul biber
1 Çay kaşığı kırmızı toz biber
1 Çay kaşığı tuz
Üzeri İçin:
1 Yemek kaşığı tereyağı,
3 Yemek kaşığı sıvı yağ,
1 Yemek kaşığı domates salçası
1 Tatlı kaşığı biber salçası
1 Çay kaşığı pul biber
1/2 Çay kaşığı karabiber
1/2 Çay kaşığı kimyon
Ayrıca:
8 Yemek kaşığı yoğurt, 3 veya 4 diş sarımsak, Kuru nane, sumak,
Yapılışı:
Un, tuz, su ve yumurta ile sert bir hamur yoğurulur. Yoğurması biraz zor olsa da hamuru ne kadar sert yoğurur sanız o kadar güzel olur. Hamurun üzerini streç filmle kaplayıp 10 dakika dinlendirirsek daha kolay açılır.
Hamurumuz dinlenirken soğanımız rendelenip suyu iyice sıkıldıktan sonra kıyma, pul biber, toz biber ve tuzu ilave edip iyice karıştırıp içimizi hazırlayalım. (Ben bazen ince kıyılmış maydanoz da ekliyorum isteğe bağlı).
Mantı hamurumuzu ne ince nede kalın olacak şekilde açtıktan sonra küçük kareler halinde kesiyoruz. (Ben mantı kesme oklava sı kullandım). Kestiğimiz hamurların üzerine kıymalı harçtan koyduktan sonra dört ucundan tutarak birleştirerek kapatıyoruz.
1- Mantıları mızı bol tuzlu suda haşladıktan sonra bir su bardağı soğuk su ekleyip süzüyoruz. Daha sonra bir tavada tereyağımızı erittikten sonra sıvı yağı ile domates salçası, biber salçası karabiber, pul biber ve kimyonu bir tavada iyice kızdıralım. Servis tabağına aldığımız mantının üzerine sarımsaklı yoğurt döküp sonra hazırladığımız sos, nane ve sumakla süsledikten sonra servis yapalım.
2- Mantıları mızı bol tuzlu suda haşladıktan sonra hazırladığımız sosun yarısını mantının üzerine ilave edip bir-iki dakika daha kaynattıktan sonra suyu ile birlikte (resim-1) servis tabağına alıp üzerine sarımsaklı yoğurt dökülerek nane ve sumakla süsleyerek servis yapılır.
Afiyet olsun.
Küçük Kızım Elif'in Sevdiği Hali